Et forsvarsbudsjett som oppfyller første år i langtidsplanen

7. oktober 2024
Anne-Lise Hammer, kommunikasjonssjef, KOL

-Dette er et budsjett som realiserer det første store løftet i langtidsplanen, som oppfyller Natos mål om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar og som dermed gir trygghet for Norges befolkning, sa statssekretær i Forsvarsdepartementet Hans Christian Kjølseth (Sp), da ha presenterte hovedtallene i regjeringens forslag til forsvarsbudsjett for arbeidstakerorganisasjonene i forsvarssektoren.

Forslaget gir et forsvarsbudsjett på totalt 110,1 milliarder kroner i 2025, en økning på i alt 19,2 milliarder kroner. Av disse går 15,5 milliarder kroner til forsvarsløftet. -Forsvarsløftet vil i 2025 gå med til å utbedre kritiske svakheter og samtidig prioritere nye satsinger i langtidsplanen, sa Kjølseth.

Lenke til pdf av presentasjonen

Dette er i stort påplussingene: Forsyninger og drift (+3 milliarder kroner), eiendom, bygg og anlegg (+2 milliarder kroner), personell og kompetanse (1,5 milliarder kroner), forskning, teknologi, klima, IKT (1,1 milliarder kroner), materiellinvelsteringer (+7,2 milliarder kroner), situasjonsforståelse (+500 millioner kroner) og Heimevernet (+277 millioner kroner).

Figurtekst: Oversikt økningene i regjeringens forslag til budsjett for forsvarssektoren 2025

Regjeringen vil ha flere folk i Forsvaret

I en pressemelding fra Forsvarsdepartementet skriver de blant annet: «Regjeringen satser tungt på rekruttering, utdanning og boligbygging. – Folkene er det viktigste vi har. For å lykkes med Forsvarsløftet trenger vi et personell- og kompetanseløft. Vi må beholde personell lengre, styrke utdanningskapasiteten og ta et krafttak for å tilby skikkelige boforhold, sier forsvarsminister BjørnArild Gram (Sp)».

Satsingen på personell for 2025 fordeler seg slik:

  • Øke bemanningen i Forsvaret med om lag 295 årsverk, om lag 400 vernepliktige til førstegangstjeneste og 655 reservister.
  • Bedre tilstanden på personellrelatert eiendom, bygg og anlegg.
  • Øke utdanningskapasiteten på grunnleggende befalsutdanning med om lag 50 elevplasser.
  • Prioritere eiendom, bygg og anlegg til kommende utdanningsvekst.
  • Styrke innsatsen for å rekruttere og beholde personell

-Vi skal ha flere folk i Forsvaret i 2025 og legge til rette for enda større vekst i årene som kommer, sier forsvarsminister Gram.

I neste års budsjett vil regjeringen blant annet prioritere flere folk til rekruttutdanningen og fortsatt oppbygging av Hæren i nord. For Sjøforsvaret handler det om mer personell til fregattene og å legge til rette for ny mineryddingskapasitet. I Luftforsvaret vil regjeringen særlig styrke kapasiteten innen vedlikehold på F-35 og P-8.

Balansert oppbygging

Forsvarets plan for en balansert oppbygging, og kapasitet til utdanning, vil bestemme hvordan personellopptrappingen totalt sett vil bli. Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg vil få flere ansatte for å kunne øke investeringstakten i sektoren og bidra til gjennomføringsevne.

KOLs kommentar til budsjettforslaget

Den høye andelen investeringer (38 prosent) sammenliknet med drift bekymrer KOL. Videre er det en forsiktig oppbemanning, som er riktig, men vanskelig så lenge det er mange uavklarte spørsmål som må løses skal Forsvaret evne både å beholde og rekruttere kompetent personell.

Å lokke dyktige tidligere ansatte offiserer tilbake til Forsvaret (rerekruttering) skal også bli vanskelig. Vi venter på forsvarssjefens gjennomføringsplan som er berammet senere i høst, for å se detaljer i hvordan lykkes med oppbemanningen.

Lenke til nedlastingsside for regjeringens forslag til budsjett for forsvarssektoren for 2025.